Rijschool Broekpolder

Dé rijschool uit Beverwijk & Heemskerk 

Op de dag van je praktijkexamen word je een uur voor je examen van huis, school of werk opgehaald door je instructeur. De instructeur zal ter controle nog vragen naar je legitimatiebewijs en je theorie-uitslagformulier. Daarna ga je rustig nog een rondje rijden.

Je rijdt zelfstandig rond en laat zien wat je hebt geleerd. Fouten maken is op dit moment helemaal niet erg. Je instructeur geeft je nog de laatste tips en rijdt je dan naar het CBR.

 

Aankomst bij het CBR

Tien minuten voor je examen arriveren jullie bij een CBR kantoor. Je parkeert de auto achteruit in een parkeervak op het examenterrein, zodat je bij vertrek goed zicht hebt en niet meteen voor een lastige situatie komt te staan. Vervolgens ga je met je instructeur naar binnen en krijg je een zelfreflectie-formulier om in te vullen. Dit is een formulier waar een paar vragen worden gesteld over hoe jij vindt dat je erin staat.

Dit formulier wordt pas na je examen bekeken door de examinator of zijn bevindingen in lijn zijn met jouw zelfbeeld.

Kennismaking examinator

Via de intercom of door de examinator word je opgeroepen om samen met je instructeur naar binnen te komen. Het tafelnummer staat op je oproepkaart. Zorg dat je je legitimatie, oproepkaart en theorie-uitslagformulier bij je hebt als je naar binnengaat.

 

De examinator stelt zich voor en vertelt in het kort waar hij op zal letten tijdens de examenrit. Het komt erop neer dat je op een vlotte, veilige en zelfstandige manier door het verkeer kunt bewegen. Kijkgedrag, verkeersinzicht en de beheersing over het voertuig zijn hierbij belangrijk evenals milieuverantwoord rijden.

 

Het examen duurt zo'n 55 minuten.

Voordat je gaat rijden vraagt de examinator of je een kenteken wil oplezen op 25 meter afstand. Zodoende is meteen duidelijk of je zicht voldoende is. Voor het wegrijden zal er nog een aantal vragen worden gesteld over het voertuig. Hierna ga je de weg op.

 

Praktijkexamen

De examenrit

Ons advies is altijd om je instructeur mee te laten rijden tijdens het examen.  Vraag wel even aan je examinator van te voren of dat goed is (99,9% vindt dit prima). Soms vind de leerling het fijn om zonder de instructeur te rijden, bespreek dit dan ook.

Tijdens de rit zullen er twee bijzondere manoeuvres van je gevraagd worden. Dit kan bijvoorbeeld een stopopdracht zijn, een omkeeropdracht of een routeopdracht. Verder wordt er beoordeeld hoe jij je gedraagt in het verkeer. Kijkgedrag is hierbij zéér belangrijk.

Terug bij het CBR

Na de rit kom je terug bij het CBR. Je gaat samen met je instructeur naar binnen (zelfde tafel nr.) waar je meteen de uitslag krijgt. De uitslag wordt verwerkt en duurt meestal één werkdag voordat dit in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) is verwerkt.

Als je geslaagd bent, kun je een dag na je examen naar het gemeentehuis in jouw woonplaats om het rijbewijs aan te vragen.

Gezakt voor je rijexamen?

Ben je onverhoopt gezakt? Geen nood, we gaan samen meteen kijken hoe je zo snel mogelijk herexamen kunt gaan doen. Houd er rekening mee dat dit twee tot vier weken kan gaan duren. We raden je absoluut aan om tussentijds wel te blijven rijden. Anders zakt je examenniveau weg en dat is natuurlijk zonde.